Omgeving

De Veluwe & Hoeve Kootwijk

De Veluwse natuur rond Hoeve Kootwijk

Camping Hoeve Kootwijk is omgeven door enerzijds een typisch Veluws agrarisch gebied en aan de andere kant vrij toegankelijke bossen en heidevelden. In de directe omgeving zijn een aantal speciale natuurgebieden te bewonderen, met ieder eigen unieke kenmerken.

Ontspannen op Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van EuropaKootwijkerzand

Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied op de Veluwe en is het grootste stuifzandgebied van West-Europa. Deze zandverstuiving is ontstaan doordat boeren heidevelden afplagden om de schapen droog te laten liggen in de kooi.

Het natuurreservaat Kootwijkerzand is een aaneenschakeling van door wind gevormde zandduinen. Het bewegende zand wordt dagelijks gestoven. Er ontstaan nieuwe sierlijke ribbels en door de jaren heen zijn er bizar gevormde vliegdennen gaan groeien waarvan de wortels open gewaaid zijn.

Op het Kootwijkerzand is ook een 12 meter hoge uitkijktoren gebouwd die je een prachtig uitzicht geeft over de Hoge Veluwe. Bekijk meer informatie op deze website over het Kootwijkerzand >>

Ook dassen komen voor op natuurpark De Hoge VeluweDe Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een wereldberoemd natuurpark met ruim 5.400 hectare bos, heidevelden, grasvlakten en zandverstuivingen. In het park leven onder andere edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen, maar ook vele Rode Lijstsoorten (bedreigde en beschermde soorten), zoals de boommarter.

Fiets-, wandel- en GPStochten worden aangeboden in het Bezoekerscentrum, waar ook het ondergrondse museum, het Museonder ligt. Bezoekers kunnen uiteraard ook het Park verkennen op de gratis Witte Fietsen.

Iedere maand worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals safari's met de boswachter, excursies met de natuurgids en rondleidingen in Jachthuis Sint Hubertus. Kijk voor meer info op de website van De Hoge Veluwe >>

Loofles is een natuurgebied met zeldzame vlinders en insectenLoofles

Loofles, een prachtig vennetje bij Kootwijk. Als je er in de ochtend langs wandelt geeft het nog zachte zonlicht op het verstilde water een schilderachtige kleur. Vanaf de zanderige oever plonzen kikkers in het water. Ruige pollen gras markeren de waterlijn..

Dit ooit als recreatieplas uitgegraven ven werd in 1967 teruggegeven aan de natuur. Tegenwoordig een prachtig stuk natuur waar je veel verschillende dieren en planten kunt aantreffen.

Loofles is bekend omdat het er verschillende zeldzame vlindersoorten aangetroffen worden. Ook de blauwe heikikker is er te vinden. Loofles lig 1,5 km vanaf Hoeve Kootwijk

Overige natuurgebieden en landgoederen

De natuurgebieden zoals hierboven beschreven zijn de 3 grootste en bekendste in de omgeving en zijn slechts een greep uit het totale aanbod. We melden er nog een aantal maar zonder uitgebreide beschrijving:

  • Wekeromse Zand
  • Stroese Heide
  • Lunterse Buurtbos
  • Landgoed Staverden - website >>
  • Landgoed De Schaffelaar
  • Het Uddelermeer
  • Kroondomeinen van Paleis Het Loo
  • De Postbank
  • Celtic Fields
  • Lunterse berg (Goudsberg)

Als u alle bovenstaande gebieden uitgebreid wilt bewonderen, is 1 jaar al veel te kort. En bedenkt u wel, we hebben ons nog beperkt tot een selectie uit alle bezoekwaardige gebieden van de Veluwe. Bij de plaatselijke VVV kunt u er nog een aantal meer vinden!